3 Haziran 2012 Pazar

TASAVVUF NEDİR ?

Tasavvuf, insanın kendi içinde yaptığı bir yolculuktur. Kişinin kendini  Allah’ın gözetimi altında hissetmesi ve bu şuurda davranıp yaşaması tasavvuf adını alır. Yani her yaptığını Allah’a yapıyormuşçasına kendini mesul hisseder. Tasavvufun yolu ise; bu tavrı en iyi şekilde yaşamak için konulan özel metotların tamamıdır.
Tasavvuf sekiz temel üzerine kurulmuştur.
1-      Cömertliktir
2-      Rızadır.
3-      Sabırdır.
4-      İşarettir. ( Allah’ın her hadisedeki rolünü bilmek.)
5-      Kurbettir. ( Yakınlık)
6-      Tasavvuftur. ( Mana yolculuğu )
7-      Aşktır.
8-      Fakirliktir.
Tasavvuf, Allah’ın bir kulunu nefsinden öldürüp, kendisiyle baş başa kalmasıdır. Tasavvuf, dedikodu ve lafla olmaz, maddi alışkanlıklara ve aşırı isteklere açlığın ve sevilen şeylerin terk edilmesi ile olur. Yani kısacası tasavvuf bir felsefe değil bir yaşam biçimidir.
Tasavvuf, dilde hiçbir şey, gönülde her şeydir. Tasavvuf, gönül bilgisidir.
Cenneti dünyada bulma yolu tasavvufi terbiyeden geçer. Gerçek cennet olan huzur ve mutluluk, aynı terbiyenin sonucu olarak hürriyete kavuşmakla neticelenir. Bu bakış açısından tasavvuf, insanın insanlığını bulma yoludur.
Tasavvufu en iyi şekilde anlatan şarkının sözlerini sizle paylaşmak istiyorum. Mustafa Ceceli’nin okuduğu bu şarkının sözleri Ahmet Hulusi’ye ait.
Aşikardır zat-ı hak görmeyi bir dilsen
Benliğindir var olan adını silebilsen
Düşünürsün ki varsın oysa bu varsayımın
Zat-ı haktır varlığın nefsini görebilsen
Çok net bir şekilde anlatıyor bize bu şarkı tasavvufu. Dinlemenizi tavsiye ederim.
Tasavvuf  hakikatini ben Cemalnur Sargut’un kitaplarından ve derslerinden  öğrendim. Kendisiyle tanıştıktan sonra hayatımda gerçekten çok büyük bir değişim yaşadım. Daha huzurlu, daha mutlu, daha anlayışlı bir insan oldum. Ama daha yolum uzun ve öğrenecek çok şeyim var.
Cemalnur hocam der ki, “Manayı idrak eden insan, kişiye takılıp kalmaz”. Hayır ve şerrin Allah’tan olduğunu bilmek, her şeyin Allah’tan geldiğini bilmek ona dile ve el uzatmamak edeptir.
Hayırlı kandiller…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder